Co bude a nebude v letošní sezóně

od | 8. 4. 2020 | MTBO, OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh

Tento článek rozhodně nebude patřit mezi veselé. Ukáže, jaké změny budou v letošní sezóně kvůli pandemii Covid-19. Již nyní je jasné, že letošní sezóna se bude velmi lišit od předchozích. Zrušen je například celý letošní SP v OB, dále MS v MTBO, které se mělo konat v Jeseníku, či veškeré závody sekce OB ČSOS do 30. 6. Některé závody, jako například MS v OB 2020, jsou přesunuty. Pojďme si nyní uvést podrobnosti.

Česká scéna

Minulý týden sekce OB rozhodla, že celá jarní část sezóny, tedy závody pořádané do 30. 6. pod hlavičkou ČSOS, bude zrušena. To znamená, že se nesetkáme na všech jarních vrcholech sezóny, tedy MČR v nočním OB, které se mělo konat 18. 4. v lesích na severním okraji Plzně. Dále je zrušen sprinterský mistrovský víkend, který se měl konat o víkendu 16. 5. – 17. 5. ve Šternberku, kde měl proběhnout sprint, a v Litovli, tedy ve městě, kde platila úplná karanténa, se měly běžet sprintové štafety. MČR na krátké trati ve skalnatých terénech u České Kamenice také nebude v termínu 6. 6. – 7. 6.  U těchto mistrovských závodů se jedná o možném přesunu na podzim, pokud to podmínky a termíny umožní. Ale již nyní je jasné, že to nebude zcela možné. Kromě toho jsou zrušeny i jarní části všech žebříčků a pohárů, například závody žebříčku A, které se měly běžet 19. 4. ve stejném terénu jako MČR v nočním. Další závody, kterých se toto nařízení dotýká, jsou závody žebříčků A a B Čechy-západ a Manufaktura Českého poháru, které se měly konat o víkendu 30. 5 – 31. 5. v Oldřichově u Nejdku, ve stejném termínu jsou i zrušeny závody žebříčků B Čechy-východ ve Vysoké u Holic a B Morava ve Vrbnu pod Pradědem. I samostatné závody žebříčků B jsou zrušeny, například v termínu 13. 6. – 14. 6. se neuskuteční závody žebříčku B Čechy-západ, které se měl hostit Bílichov a žebříčku B Morava v Koblově. O týden později se nebudou konat ani závody žebříčku B Čechy-východ, ty se měly běžet v prostoru s centrem v obci Paseky. Kromě toho je zrušená i jarní trojkombinace o prodlouženém víkendu 8. 5 – 10. 5, při které se měl běžet sprint a dvoje štafety, vše mělo proběhnout v Jihlavě a blízkém okolí. Sekce OB navíc uložila všem oblastním sekcím OB, aby zrušily všechny jimi pořádané závody do doby, než budou zrušena opatření zakazující hromadné akce. Kromě toho navíc doporučila pořadatelům letních vícedenních závodů, aby je zrušili, již nyní je například zrušen H. S. H.  Vysočina Cup. Kromě OB je již nyní zrušeno i několik závodů v MTBO – například 1. kolo ČP a MČR ve sprintu, které se mělo konat o prodlouženém víkendu 1. 5. – 3. 5. v Krasnici, a také jediné letošní vícedenní závody v tomto sportu Orient Express MTBO, který se měl konat ve Svartouchu na Vysočině od 2. 7. do 5. 7.

Myslíte si, že proběhnou v letošní sezóně závody alespoň v podzimní části?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Smutný obrázek v přihlašovacím systému ORIS

Mezinárodní scéna

OB

Zrušené závody

Zde je již také zrušeno hodně závodů – z oblasti OB můžeme jmenovat kompletně zrušený Světový pohár, který se měl konat na konci května ve Švýcarsku, na konci srpna v Estonsku současně jako mistrovství Evropy a finálové kolo v Itálii, které se mělo uskutečnit na začátku října. Zrušeny jsou i nejvýznamnější štafetové závody světa – švédská Tiomila, která se měla konat na začátku května, a finská Jukola s tradičním termínem v půlce června. Další zrušenou akcí je například akademické MS, které letos mělo proběhnout v Rusku v půlce července.

Vítězný doběh Vojtěcha Krále v KO Sprintu na SP ve švýcarském Laufenu. Bude moci bojovat o podobný obrázek na MS v Dánsku? (Zdroj: FB IOF)

Přesunuté závody

V plánovaném termínu se neuskuteční první čistě sprinterské MS v Dánsku, které mělo proběhnout na začátku července, posune se na říjen. Stejné je to i u šampionátů kategorií dorostu a juniorů, maďarské Mistrovství Evropy dorostu i turecké Juniorské mistrovství světa se posouvají na podzim. Pokud budou problémy přetrvávat i do této doby a šampionáty bude nutné zrušit, tak nebudou ničím nahrazeny, pouze u JMS by byla vypsána příští rok speciální kategorie pro ročníky 2000. V případě zrušení šampionátů ale bude IOF garantovat místo pro organizátory těchto šampionátů na příští volný termín, případně se organizátoři mohou pokusit domluvit se s nadcházejícími pořadateli a šampionáty posunout. Mezi přesunuté akce patří i Euromeeting, který je přesunut ze začátku září na přelom října a listopadu, tato akce se bude konat na našem území jako generálka na MS v příštím roce, terény závodů jsou u Tanvaldu a u Doks. Společně s Euromeetingem proběhne Žebříček A.

Pořadatelé Euromeetingu včera oznámili nové datum.

Vadilo by vám, kdyby se česká domácí sezóna prodloužila až do poloviny listopadu?

Nahrávání ... Nahrávání ...

MTBO

V rámci MTBO je zrušeno ME, které se mělo konat na konci května v Portugalsku. To se však se v první fázi posune do podzimních měsíců a získá statut MS, které se mělo konat na našem území v Jeseníku v srpnu.

Trail-O

U Trail-O bylo přesunuto ME, které se mělo uskutečnit v květnu, na červenec, šampionát má hostit Finsko. Uvidíme, zda se šampionát ještě neposune či rovnou nezruší. Vrcholem sezóny má být MS, které se má uskutečnit na přelomu listopadu a prosince v Hongkongu, tam zatím není hlášeno zrušení či přesunutí závodu

Doufejme, že se pandemie brzy zmírní a že se co nejdříve budeme opět vídat na závodech a že vrcholy sezóny proběhnou alespoň v odložených termínech. Do té doby můžete soutěžit v naší O-News.cz O-Challenge.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Skúsenejšie vekové kategórie možno nepotešilo zrušenie resp. odklad WMOC v okolí slovenských Košíc.

    Odpovědět
    • Avatar

      Když o sebe budou pečovat, tak se ho třeba dožijí napřesrok 😉

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.