Český LOB na vzestupu? 9 medailí z vrcholného šampionátu

od | 30. 1. 2024 | LOB, Reportáže, Závody

Dva tituly z Mistrovství Evropy dorostu, 4 juniorské medaile a další tři dorostenecké. Šampionát snů? Takhle se Čechům v lyřském orienťáku dlouho nedařilo.

Mistrovství světa dospělých, Mistrovství světa juniorů a mistrovství Evropy dorostu hostilo na konci ledna rakouské Ramsau.

Sprint

Úvodní disciplínou šampionátu byl sprint. Celý závod se jel v lesním prostoru nad lyžařským stadionem a vzhledem ke startu na kopci si mohli závodníci užít pěkný downhill. V mužích bylo nejlepším českým výsledkem 12. místo Petra Horváta, který si na MS zajel osobná maximum: “Zlepšení osobáčku z MS o 2 místa beru všema deseti. Jinak nutno poděkovat dříve startujícím a svému mladšímu já za vyjetou startovní pozici, páč od rána napadlo 10 cm nového, takže to byla dosti stopovaná…”

Sprint mužů

V juniorech se skvěle představil Marek Štěrba, který už pocit ze světové mediale na krku zná, tentokrát si mohl užít tu bronzovou, když na vítěze ztratil 46 vteřin. Jen o dalších 15 vteřin byl horší na 4. místě Filip Mairich. V juniorkách na úvod zapsala 4. místo také Michaela Srbová, na bronz jí chybělo 16 vteřin. Český dorost se ještě rozkoukával a své nejlepší výkony si schoval do dalších závodů, nejlepším výkonem bylo 5. místo Barbory Chrástové.

Sprint ve znamení chumelení (foto: Peter Krappel)

Stíhačka / Long

Hned další den se jel stíhací závod na základě výsledků ve sprintu (dospělí) a long s hromadným startem (junioři, dorost). Svou pozici ze sprintu uhájil 12. Petr Horvát. Osobní maximum na MS si vylepšil 18. Josef Nagy. “Posuny, poprvé v TOP 20. Nějaký vyhraný postupy, úsek od 29. do cíle celkově vyhraný,” hodnotil po závodě.

Michaela Srbová v juniorkách zajela další 4. místo, i když ztráta na stupně vítězů byla výrazně vyšší, Tereza Pecková ji doplnila 7. místem. V dorostenkách se celý závod držela na čele Barbora Chrástová, když se 5 minut před cílem objevila na vedoucí pozici, všichni Češi určitě věřili, že si dojede pro zlato. To se nakonec povedlo o 8 vteřin před švédskou závodnicí. 4. místo vybojovala Pavlína Salabová. Dorostenec Vilém Štrait zajel výborně a mohl se těšit z bronzové medailie, na velkém podiu ho doplnil ještě 6. Vladimír Srb.

Češi na nejvyšším stupínku zásluhou Barbory Chrástové (foto: Ferri)

Middle

Na middlu se v kategorii mužů opět povedly dva průniky do TOP 20 – 16. Petr Horvát a 18. Josef Nagy. Rozhodně nejzajímavějším a nejdiskutovanějším momentem závodu byl nejdelší postup závodu do kopce na 13. kontrolu, kde bylo nejvýhodnější sundat lyže a užít si 5minutový výběh.

Junioři zopakovali sprintová umístění s ještě těsnějšími ztrátami na vítěze – 3. Marek Štěrba ztratil 20 vteřin, 4. Filip Mairich 36 vteřin. Do TOP 6 se probojovala juniorka Tereza Pecková. Další nová česká jména mezi nejlepšími dorostenci potvrdily kvalitu našeho týmu. Vladimír Srb byl stříbrný a na 4. místě dojel Jáchym Šubrt. Pavlína Salabová skončila 4. a Sheila Havrdová 6.

Middle mužů s výživným postupem na K13

Štafety

Závěrečné štafety byly v dospělých tradičně pojaté jako sprintové štafety dvojic, kdy každý jede 3 okruhy. Dvojice Petr Horvát – Johanka Šimková dojela na 9. místě. Druhý český tým Josef Nagy – Tereza Chrástová na neredukovaném 16. místě.

Tříčlenné štafety juniorů a dorostu přinesly pro ČR radostné zakončení šampionátu. Dorostenky získaly zlato (Sheila Havrdová, Pavlína Salabová a Barbora Chrástová), po bronzových medailích pak přidali dorostenci (Vilém Štrait, Jáchym Šubrt a Vladimír Srb), juniorky (Michaela Srbová, Markéta Kodejšová a Tereza Pecková) i junioři (David Elleder, Filip Mairich a Marek Štěrba)

Štafety pro Česko zalité sluncem (foto: Elisabeth Kirchmeir)

2 Komentáře

  1. Avatar

    No, 2 zlata, 4 juniorské bronzy a 2 další dorostenců, to sedí. Ale někde tam vypadl Vláďa Srb se svým stříbrem. Bacha, to byste měli rychle opravit! Ať počítám, jak počítám, dohromady je to 9.

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Díky za upozornění, upraveno

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.