Cena střední Moravy: Na dohled Pradědu

od | 14. 6. 2024 | OB v ČR, Orientační běh

Sezóna vícedenních letních závodů se kvapem blíží a jako už tradičně vše začne Cenou střední Moravy. Že jste o ní nikdy neslyšeli? Nebo slyšeli, ale nikdy vás nenapadlo se přihlásit? Má vůbec nějakou tradici? Pojďme se na Cenu střední Moravy podívat trochu blíže.

CSM má dlouhou historii putovního pořadatelství a po sérii závodů pod taktovkou KOB Konice letos přebírá otěže šumperský Klub vytrvalostních sportů. S nadsázkou by se dalo zpochybnit, zda jde ještě vůbec o Cenu “střední Moravy”, neboť centrum bude snad nejseverněji, co kdy bylo, konkrétně ve Ski areálu Přemyslov, doslova na dohled od Pradědu a dalších vrcholků Jeseníků. Pořadatelé lákají na tříetapový závod (krátká, klasika, krátká) v krásné horské přírodě: “Stejný terén, ve kterém se před rokem konal závod Českého poháru. Vydejte se do kouzelného horského lesa s výhledem na Praděd. Tak vysoko jste si v ČR už dlouho nezaběhali. O hustníky a horské světliny není nouze, pod nohama bude měkko, najdou se i rychlé pasáže. Mapa je plná kupek, kamenů a skal. Kopcům se nevyhnete, ale odměnou vám budou dechberoucí pohledy do krajiny.”

Zdenka Kozáková na mužské trati CSM v roce 2007 (foto: Martin Stehlík)

Pořadatelé z KSU lákají také na atraktivní tratě na kvalitních mapách, které pozitivně hodnotili už účastníci loňských áček. Kromě samotného závodění se můžete těšit i na unikátní lesní shromaždiště včetně výčepu a celou řadu doplňkových aktivit – ať už výlety či relaxace v okolí (zaujmou termální lázně ve Velkých Losinách), ale také program přímo v centru závodů, například populární pivní štafety nebo večerní koncert. První termín přihlášek končí už tuto neděli 16. června. A jak že je to s tou historií a tradicí?

Legenda českého OB a tradiční komentátor CSM Tonda Věžník (zdroj: biskupice.cz)

Dopátrat se k samotnému začátku příběhu Ceny střední Moravy není úplně jednoduché, proto jsme se zeptali toho nejpovolanějšího – Mirka “Emči” Hlavy, který je doslova hlavou konického oddílu. Možná vás překvapí, že CSM je vrstevníkem svých populárnějších vícedenních sourozenců jako Pěkné prázdniny nebo HSH Vysočina cup. První ročník CSM se totiž konal už v roce 1993! Centrem závodu byla obec Suchý na Boskovicku, která tak dala vzniknout dlouholeté tradici prvních vícedenních závodů léta, jež byla narušena jen 3x – poprvé v roce 2014, podruhé a potřetí pak v letech 2020 a 2021 kvůli covidu. 

Klasika na CSM 2011 z archivu Martina Poklopa

Jedním ze znaků Ceny střední Moravy bylo odjakživa zapojení více oddílů. Od začátku se tak na pořádání podílela nejen domovská Konice, ale také Junior Prostějov (povšimněte si, že odtud pochází zkratka JPV pro současný klub SK Prostějov) a univerzitní oddíl z Olomouce. V průběhu let se pořadatelství ustálilo na dvojici KON a JPV. Dvakrát, přesněji v letech 2003 a 2005, si Cenu střední Moravy vzali na starost také letošní pořadatelé z KSU.

Koncept Ceny střední Moravy se v průběhu let měnil. Základem byly tři etapy, jak je známe dnes, několikrát se ale běžel také vložený sprint a v roce 2004 byla CSM dokonce pětietapovým závodem! Z pohledu počtu závodníků lze jen těžko zjistit čísla z 90. let, nicméně v dohledatelné historii lze vidět o něco nižší zájem kolem let 2008 až 2013, kdy na CSM zavítalo v průměru kolem 300 závodníků, vrcholem naopak byla předcovidová účast, kdy pro rok 2018 svítí v ORISu dokonce číslo 705 přihlášených.

Horská klasika z roku 2022 z archivu Milana Seitlera

Z pohledu terénů Cena střední Moravy dostála svému názvu. Většina závodů se odehrála uvnitř trojúhelníku tvořeného městy Boskovice, Mohelnice a Prostějov. CSM se několikrát vrátila do své původní destinace v obci Suchý, naposledy ve zmíněném roce 2018. Ten byl však pro toto místo zřejmě na nějakou dobu posledním. V uplynulých 10 letech se Moravou prohnala kůrovcová vlna a pěkné hanácké lesy utrpěly těžké ztráty. I proto se v posledních letech těžiště CSM posunulo směrem k Jeseníkům, v roce 2022 a 2023 byl centrem závodu Žďárský potok, letos je to Přemyslov a v roce příštím se opět vydáme na jižní svahy pradědského masivu.

Změní se S ze slova “střední” na “severní”? To nevíme, každopádně pokud pro první letní víkend ještě nemáte plány, dejte Ceně střední Moravy šanci a vyražte si zaběhat do hor. Čeká vás příjemná atmosféra a možná trochu jiný orienťák než jste zvyklí.

Web závodu

ORIS (1. termín přihlášek do 16. června)

Facebook

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.