V druhém díle našeho bylinkového občasníku si představíme dvě zajímavé rostliny, které Vám můžou zpříjemnit jarní čaj nebo pomoci s nachlazením po celý rok. Jedná se o jarní luční “slunce” pampelišku lékařskou a voňavý smrk ztepilý.
Výtvory z obou dnes vybraných bylinek trochu popírají větu, která byla v úvodu minulého článku. To, že příroda nabízí “produkty” na míru danému období. Pampeliškový med i sirup ze smrkových výhonků totiž můžete vytáhnout během celého roku a vždy Vám udělají svou vůní a léčebnými účinky dobrou službu.
Pampeliška (smetanka) lékařská
Stejně jako ostatní jarní byliny nabízí i pampeliška komplexní jarní očistu. Posiluje ledviny, napomáhá správnému zažívání, čistí pleť, harmonizuje a energizuje organismus. Lze zpracovat celá. Neúplně rozkvetlé květy sušíme do čaje, plně rozkvetlé zpracujeme na med, kořen jde nasušit a přidávat pro zpestření do salátů nebo upražit na tradiční náhražku kávy, kterou milovali naši předkové. Pokud máte chuť na rukolu ale nechcete kupovat tu v plastovém boxu za 39 Kč v nejbližším obchodě, použijte mladé pampeliškové listy (světle zelené). Jsou svou chutí velmi podobné, jen nerostly ve skleníku ale venku, v ryzí české přírodě.
!POZOR! Vždy sbírejte mimo pejskařskou zónu!

Slunce českých jarních luk – pampeliška, Foto: JK
Pampeliškový med
cca 500 rozkvetlých pampelišek, 2 BIO citrony (obyčejné přes noc odmočíme v octové lázni a následně vydrbeme), 2 litry vody, 2 kg třtinového cukru
Brzy ráno po spadnutí rosy nasbíráme přibližně 500 pampelišek v plném květu, ty doma jemně propláchneme vodou od hmyzáků a breberek. Čisté květy nasypeme do většího hrnce, přidáme na kolečka nakrájený citron (odstraníme jadérka), zalijeme vodou a povaříme 15 minut nad mírným plamenem. Směs uložíme přes noc do chladu (sklep, spižírna). Druhý den přecedíme přes platýnko, přidáme třtinový cukr a vaříme nad mírným plamenem až do zhoustnutí. Nezapomeneme míchat. Plníme do vyvařených skleniček, které následně uchováváme v chladnu.
Další zajímavé recepty: pampelišková káva, hojivá pampelišková mast, salát z mladých lístků pampelišky.
Smrk ztepilý
Smrk zná z české přírody každé malé dítě. My orienťáci k němu máme o to silnější vztah, neboť se jedná o jeden z nejběžnějších stromů, který v českých luzích a hájích můžeme při OB potkat. Víte však, že jde o prastarou léčivku? Léčivou sílu mají zejména mladé (měkké, světle zelené) výhonky, do kterých strom na jaře posílá energii pro jejich růst. Tyto výhonky obsahují velké množství vitamínu C a jsou vhodným prostředkem pro podporu imunity po celý rok. Smrková pryskyřice, šišky i výhonky obsahují též terpentýnovou silici, která pomáhá rozpouštět hleny, uvolňuje dýchací cesty pomáhá vykašlávat a tiší kloubní bolesti.
Krom léčení neduhů má smrk své pevné místo místo také v aromaterapii nebo kosmetice. Naši předci tento strom uctívali jako ochránce před zlými duchy, vykuřovadlo z jeho pryskyřice pro tyto účely používali při rozličných rituálech. Májky bývaly také ze dřeva smrku, aby zajistili propojení vesnice a lesa, přízeň lesních bohů.
!POZOR! Výhonky sbíráme do max délky 5 cm v průběhu dubna/května za suchého počasí do proutěného košíku, aby se nám nezapařily. Nikdy nesbíráme všechny výhonky jednoho stromu, pro jeho rozvoj musíme zachovat minimálně 2/3 všech nasazených výhonků.

Na výrobu sirupu potřebujete pouze 3 ingredience, Foto: Iva Rufferová
Sirup ze smrkových výhonků
smrkové výhonky, třtinový cukr a 2 BIO citrony (nemusí být)
Smrkové výhonky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na dno pětilitrové zavařovací sklenice napěchujeme vrstvu výhonků, na ni třetinový cukr a případně plátky BIO citronu (nemusí být). Takto střídavě vkládáme všechny tři ingredience, poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenici uzavřeme a umístíme na světlé teplé místo. Přibližně po 6-8 týdnech celou směs scedíme, uchováváme v čisté sklenici v chladu.
Další zajímavé recepty: masážní olej, inhalování při rýmě, kloktadlo
!TIP! Kdo nemá pro samé trénování a závodění čas na sbírání a výrobu tohohle zázraku, může využít BIO smrkového sirupu od české (orienťacké) firmy Kitl, která svém portfoliu nabízí také sirup Smrkáček
Český med
Posledním přírodním produktem, kterým si můžete osladit život je med. Sice nejde o bylinu, ale úzce s nimi souvisí a my si proto neodpustíme Vás pošťouchnout k tomu, najít si svého vlastního včelaře a podpořit tak tuto bohulibou a tradiční práci. Někteří včelaři nabízí labužnické speciality jako je med akátový, levandulový nebo tmavý lesní. S včelařem-orienťákem Pavlem Hradcem jsme kdysi uveřejnili i rozhovor, i tam najdete nějaké zajímavé informace.

Není to krása, Foto: Pixabay
Zdroje:
FRANCOVÁ, Eva. Rok ve Svatojánu. Praha: Motto, 2017. ISBN 978-80-267-0922-0.
MAHELOVÁ, Linda. Bylinky od jara do zimy. ONLINE
NARDO, Pierrette. Bylinky našich babiček. Brno: CPress, 2011. ISBN 978-80-251-2496-3
0 komentářù