Sloupek reprezentanta: Hana Vítková

od | 11. 10. 2024 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

V 16 letech rovnou na Juniorské MS, k tomu navíc na domácí půdě. Hana Vítková je jihlavská orienťáčka a po jarním zranění nyní jinak úspěšnou sezónu zakončí bojem o vítězství na MČR na klasice!

Ahoj, přišel čas se s vámi podělit o zážitky a dojmy z uplynulé sezony. (pomoc)

Pro ty, co mě neznají, říká se mi Háňa, je mi 16 let a běhám za Jihlavu. Už od malička mě taťka vedl k orienťáku a běhání obecně, a tak jsem od něj převzala nadšení pro běh.

Když jsem v listopadu 2023 dostala mail od Košíka, že jsem byla zařazena do juniorské reprezentace na další rok, byla jsem šťastná jako blecha. Hned na úvodním soustředění jsme se všichni skamarádili a vznikla z nás dobrá parta.

V zimní přípravě šlo vše dobře, zaměřovala jsem se spíš na rychlost než vytrvalost a běhalo se mi skvěle. Na začátku března se ale vše začalo komplikovat. Najednou jsem se cítila unavená a bez energie, přesto jsem pořád běhala dále, až mě ze hry vyřadilo bolavé koleno. Na jaře jsem proto vůbec nemohla trénovat, jen občas zaběhnout nějaký důležitý závod. Měla jsem z toho fakt hroznou emo depku. Naštěstí se koleno časem zahojilo, díky odpočinku a vydatné stravě zmizela únava a svět byl zase veselejší.

Vítězství na áčká v Bechyni. Foto: Jiří Čech

Nominace na JWOC mě překvapila. Zprvu jsem byla z nominace nejistá, protože jsem se po 3měsíčním výpadku cítila jako největší troska pod sluncem. Váhala jsem mezi EYOC a JWOC. Nakonec jsem se ale domluvila s mojí kámoškou Kačkou, že si spolu zazávodíme na JWOC a pořádně si to užijeme. A klaplo to! Byl to jeden z nejlepších týdnů v mém životě. Sice jsem žádné dechberoucí výsledky nezaběhla, umístila jsem se vždy pouze v top 30, ale to mi vůbec nevadilo. Byla jsem ráda, že jsem zdravá, mohu běhat a radovat se z úspěchů týmových kamarádů 🙂

Jeden z nejlepších týdnů života. Foto: Jiří Čech

Naštěstí tělo nezapomíná a postupně se mi vrátila kondice. V létě jsem trénovala převážně dvoufázově a strávila skoro měsíc ve Švédsku. Zažila jsem tam spoustu nezapomenutelných zážitků, třeba pozorování noční záře nebo pravý ultralong.

Podzimní závody mám ráda, na shromaždišti panuje příjemná uvolněná atmosféra, protože už nikdo nic moc nehrotí a všichni se těší na offseason. Já si tento rok kvůli jarnímu výpadku dám kratší offseason až později a zaměřím se na přípravu na MČR v krosu na konci listopadu. Bohužel se kvůli nedostatku map v okolí Jihlavy nedostanu na téměř žádné mapové tréninky, pouze občas na soustředěních s JRD.  Můj trénink proto spočívá jenom v běhu, posilování a plavání.

Za všechny své zkušenosti, ať už byly dobré nebo špatné, jsem vděčná. Mým cílem do budoucna je neustále se zlepšovat, zaběhnout si pár osobáčků, víc se soustředit na mapu a vyvarovat se zranění. A vlastně taky to nejdůležitější, aby mě to pořád tak bavilo jako teď!

Děkuji, že jste si to přečetli až sem, a těším se, že se třeba někdy potkáme na shromaždišti nebo v lese.

Papaa Háňa

Hana Vítková

Juniorský evropský pohár na konci září a 3. místo ve sprintu. Foto: JEC 2024

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 10. 2024
a svátek má Havel.