50 let od prvního zmapování prostoru Lesní hřbitov

od | 10. 8. 2020 | Mapařina, Orientační běh

Jak se změní terén lesa a způsob mapování během 50 let? V Hradci Králové byl před 50 lety zmapován prostor Lesního hřbitova, od té doby vznikaly průběžně nové verze mapy. Unikátní historii této mapy představí závodník Slavie Hradec Králové Jan Netuka.

Mapa Lesní hřbitov (zobrazující prostor mezi Hradečnicí a silnicí I/35 od Nového Hradce po Hoděšovice) vytištěná v srpnu 1970 byla první hradeckou mapou speciálně vytvořenou pro OB. Patří do kategorie tzv. žluťavek, což byly mezi lety 1968 – 1972 vznikající mapy podle skandinávského barevného vzoru: žlutá = otevřený prostor, bílá = les, přičemž hustníky se vyjadřovaly černě tečkovanými plochami. (Do té doby se používaly upravené vojenské mapy zvané zeleňavky podle zelené barvy pro lesy a po žluťavkách již nastoupily mapy podobné těm dnešním se zelenou vyjadřující průchodnost lesa.)

Od té doby byl tento prostor po částech mapován opakovaně poměrně často. V roce 1985 byla mezi nově vzniklým oddílem ve Slavii a oddílem v Rudé hvězdě uzavřena dohoda o mapování příměstských lesů, která tento prostor dala do péče SHK, což se ctí dodnes. Prostor je hojně využíván pro tréninky a pro pořádání oblastních a školních závodů, přesto hostil i závody vyšší úrovně: Národní žebříček v r. 1978, Český pohár štafet v r. 1996 a závod štafet Mistrovství světa juniorů v r. 2013.

Výřezy vybraných map (zobrazující okolí Císařské studánky) dokumentují za uplynulé půlstoletí nejen vývoj mapových klíčů a v průběhu let zvětšující se měřítko map, ale i vývoj lesního porostu nebo vznik a zánik člověkem vytvořených objektů. Náhledy celých map je možno vyhledat na Mapovém portále ČSOS.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.