350 žáků na orienťáckém festivalu v Brně

od | 14. 6. 2023 | Orientační běh, Reportáže

O víkendu 10.–11. června proběhl v Brně druhý ročník Republikového festivalu žactva. Jaká oblast byla nejlepší ve štafetách a v čem spočívá orienťácký pětiboj?

Sprint

Celý festival zahájil závod ve sprintu s centrem v ZŠ Hudcova v brněnské části Medlánky, kde bylo i ubytování závodníků. Tratě byly na rozdíl od běžných závodů rozděleny po letech, tedy DH11, DH12, DH13 a DH14. A většina žáků si s tratěmi na sídlišti poradila dobře, viz výsledky.

Tady všude byly kontroly na sprintu (foto: Kateřiná Hájková Klíčová)

Pětiboj

Úvodní disciplínou pětiboje byl domeček jedním tahem na tartanovém hřišti, tedy oražení kontrol ve správném sledu. Superpípač spočíval v oběhnutí trati s 24 kontrolami v rastru stojanů 6×4. Aby to nebylo jen tak, startovalo se po čtveřicích, každý měl trochu jinou trať a navíc byla na trati otočka mapy. O-paměť spočívala v zapamatování si kontrol ve výřezu a označení správných kontrol ve své mapě. Rozhodně jedna z nejatraktivnějších disciplín byla překážková dráha složená z přelézání kamenů, zdí či průběhem přes lešení. Pátou disciplínou byl light trainer, který prověřil postřeh, výbušnost a rychlost. Nejlepší oblastí v rámci pětiboje byla Východočeská oblast před Pražskou a Jihomoravskou oblastí. Na vlastní kůži si disciplíny vyzkoušelo také 30 trenérů.

Nabitý program od rána do večera

Dopoledne sprint, pak porada trenérů, odpoledne pětiboj a program dne ještě nebyl u konce. Nemohlo samozřejmě chybět slavnostní vyhlášení vítězů. Pro týmy byl připraven zábavný kvíz kahoot, který prověřil účastníky festivalu nejen po orienťácké stránce, ale také třeba ohledně znalostí Brna, ať už brněnským drakem nebo rozdílem mezi tramvají a šalinou :). Následovala večerní diskotéka.

Slavnostní vyhlášení sprintu (foto: Kateřina Hájková Klíčová)

Sprintové štafety

Neděle se nesla v duchu zápolení v rámci sprintových štafet, které se odehrály v nedalekých Řečkovicích. 76 štafet na startu a výborná atmosféra, kterou podpořilo i slunečné počasí, které ostatně panovalo po celý víkend. Vítězství v kategorii DH12 si odváží Jihomoravská oblast, v DH14 Východočeská oblast. Na závěr snad jen dodat, že druhý ročník Republikového festivalu žactva zvládli pořadatelé z KOS Tesla Brno na výbornou. Výběrové řízení na pořadatele příštího ročníku by mělo být vypsáno do konce června.

Více na webu Republikového festivalu žactva

Sprintové štafety (foto: David Schwab)

1 komentář

  1. Avatar

    Klobouk dolů před pořadateli téhle akce!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.