Dnes vás vezmeme na výlet do Asie. Byť jen na talíři. V dalším dílu našeho Orienťáckého jídelníčku se podíváme, jak připravit nudle s kuřetem a arašídovou omáčkou.
SUROVINY NA 2-3 PORCE
- 200 g syrových pšeničných nudlí
- 1 balení (400-500 g) mražené zeleniny typu čínská směs, wok pánev, prostě nějaká asijská parádička (zelenina pod svíčkovou mi sem úplně neštymuje)
- 400 g syrových kuřecích prsou
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř, arašídy
- 2 lžíce 100 % arašídového másla
- 4 lžíce tmavé husté sojové omáčky (pokud máte nějakou random světlou, bude třeba pak přidat trochu rýžového octa a soli, aby se ta chuť někde dohnala)
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli
POSTUP PŘÍPRAVY
- Kuprsa nakrájíme na kostičky, nudličky nebo jiný tvar dle preferencí, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpálené pánvi (doporučuji nějakou velepánev) na 2 lžících oleje.
- Než kuře zezlátne, dáme vařit vodu a nudle připravíme dle návodu.
- Do pánve nasypeme zeleninovou směs a restujeme spolu s kuřetem.
- Mezitím co se nudle vaří a kuře se zeleninou restuje, připravíme omáčku. Prostě smícháme všechny ingredience a čus.
- Omáčku přidáme na pánev, necháme cca 1 minutu, a poté v pánvi smícháme i s nudlemi.
- Můžeme servírovat s cibulkou, koriandrem, arašídy… a samozřejmě s výrazem masterchefa.
Obměna
Tady je těch variant randál. Klíďo píďo použijte udon nudle, rýžové, prostě ty, pro které vaše asijské já žije. Zároveň místo kuřecích prsou lze samozřejmě použít i maso vepřové, hovězí a na své si přijdou i vegani, neboť s tofu nebo sojovým masem za mě také eňo ňuňo. Win-win pro všechny.
Nutriční okénko
Opět se jedná (překvapivě) o vyvážený pokrm obsahující sacharidy (nudle), zdroj nenasycených tuků (arašídové máslo), kvalitních bílkovin (kuře) a zeleninku k tomu. Prostě srdéčko (nejen) nutričního terapeuta plesá. Tento pokrm bych ale doporučila zařadit spíše s odstupem od tréninku. Vzhledem k tukům z arašídů se totiž bude trávit trochu déle. Což znamená, že běžet půl hoďky po tomto královském pokrmu trojku na dráze nebude úplně pošušňáníčko. A zároveň těsně po nějakém pekelném tréninku by to také nemuselo úplně sednout a mohlo by zpomalit obnovu glykogenu. Na druhou stranu – tuky jsou v jídelníčku potřeba a neboť v okolí tréninku je na místě s nimi šetřit, tak na véču nebo restday je tohle úplné nutriční i chuťové masterpiece.
P.S. Nedá mi to se nevyjádřit k tomu cukru. Já jen, že hnědý či třtinový cukr je z nutričního hlediska úplně to samé jako cukr bílý. Je pravda, že oproti bílému obsahují nějaké vitamíny a minerální látky, nicméně v tak malém množství, že bychom museli jíst třtinový cukr po kilech, aby se to nějak projevilo, a máme mnohem lepší zdroje těchto látek. A proč je tedy zde? Odpověď zní: kvůli chuti. Nebo proto, že to vypadá víc fancy. Ale to je vše. Tak pac a pusu!

0 komentářů