Léto je tu, a tak lehká a zdravá jídla mají pré. Platí to i o salátu? A v čem se může skrývat potencionální problém pro sportovce? O tom v dnešním Orienťáckém jídelníčku.
Suroviny na 1 porci
- 2 hrsti rukoly (nebo jiného fav salátu)
- 1-2 bulvy vaukované červené řepy (případně si můžete uvařit svoji vlastní, ale strávíte nad tím mládí a loupáním začuníte sebe i celou kuchyň)
- 150 g cherry rajčat
- 1 mozzarella light
- 30 g balkánského sýra
- půl balení zálivky na salát od Avokáda
- lžička olivového oleje
- ořechy, semínka nebo jiné serepetičky dle libosti
- bagetu, chlebáka či další adekvátní zdroj sacharidů
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu i mozzarellu nakrájíme na kostičky a smícháme v nějaké velemíse.
- Přidáme ořechy, semínka a nadrobený balkánský sýr
- Zálivku připravíme podle návodu se lžičkou oleje a 2 lžičkami vody a zalijeme. (Jakože klíďo píďo můžete udělat nějakou vlastní zálivku. Ale pro líný bobky je tady tohle ízy pízy řešení.)
- Zamícháte, tváříte se jako masterchef a máte pocit, že žijete ten nejzdravější lifestyle světa.
Nutriční okénko
Pojďme si říct, že pro běžce není úplně na místě saláty snídat, obědvat a večeřet. Nicméně léto k salátům vyloženě vybízí a když si ho člověk naservíruje, cítí se minimálně jako guru zdravého lifestylu.
Takový salát má samozřejmě spoustu benefitů díky zelenině – obsahuje kotel vlákniny a hlavně vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, ale i polyfenolů, fytochemikálií a dalších pozitivně působících parádiček.
Všichni teď určitě čekáte na to “ale” a odkrytí očekávaného háčku. Ten je v tom, že většina sportovců neují za den to, co by měla. Prostě se moc hýbou a málo tam toho bouchaj. To může vést ke zpomalení regenerace a k tomu, že ten výkon nebude úplně žůžo labůžo. Zelenina má vysoký sytící efekt, ale kalorie aby tam člověk pohledal. Jednoduše řečeno – zaplácne nás to, ale ta energie pro výkon a regeneraci tam úplně není. Navíc díky vláknině může být zpomalené vstřebávání dalších látek (což třeba při touze o co nejrychlejší rege fakt nechceš) a ráda si dělá ve střevech tancovačku s dupákem (což během výkonu taky nechceš).
Řešení? Zařaďte saláty na restday nebo mimo tréninkovou jednotku, snězte toho randál a vše bude sluncem zalité.

Salátová past
Výběr vhodného pokrmu skládajícího se z nějaké random zeleně může být občas docela oříšek. Spousta salátů je prostě nakrájená zelenina a nashledanou. To má ovšem do plnohodnotného a vyváženého pokrmu opravdu daleko, sorry not sorry. Je důležité k tomuto pokrmu mít vždy zdroj bílkovin a zdroj sacharidů. Bílkoviny můžete nahnat například použitím mozzarelly, hermelínu, halloumi, ale i masa, tvarohu, falafelu či luštěnin (tady zase pozor na střevní párty). A nezapomínejte, že k salátu vždycky patří pořádný chlebák, bageta nebo jiný fajné zdroj sacharidů.
Anti-binec tip na vaření vlastní řepy. Omyté menší bulvy vložit celé, jen bez chrástu a kořínku do vroucí vody a vařit cca 10 minut. Pak z vychladlé řepy v míse jen lehce rukou stáhnout slupku. No stress, no bordel.