Banana bread aneb fancy název pro ňuf banánovou buchtu je další recept, který jsme si pro vás připravili. Jak na něj?
SUROVINY NA 1 banánový chlebák
- 240 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 3 banány unavené životem + 1 v ucházejícím stavu
- 1 lžička prdopeče
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 vejce + 1 žloutek
- 115 g másla nebo oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
- kakao, skořice a čokoláda podle gusta
POSTUP PŘÍPRAVY
- Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience (pokud se chceme s tímhle masterpiece účastnit prostřena, tak prosejeme mouku).
- Postupně přimícháme tekuté ingredience (máslo případně rozpustíme).
- Přidáme 3 unavené rozmixované banány.
- Nakonec doladíme kousky čokolády.
- Vylijeme do malé formy vyložené pečícím papírem (nebo pořádně vymazané) a navrch ozdobíme podélně rozříznutým banánem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 45-60 minut.

Obměna
Samozřejmě vám velmi podobně poslouží i perník, koláč a další upečené pochutiny. Narozdíl od stánku v centru závodů ale tak nějak tušíte, co jste si do toho všechno dali a co to s vaším trávicím traktem zhruba udělá. A největší výhoda téhle bašty je pochopitelně ta, že krásně zpracujete ty banány, který jste pomazlili v tašce s hřebovkama minulý víkend a zapomněli je zbaštit.
Nutriční okénko
Tahle eňo ňuňo buchta může být buď skvělá snídaně anebo i předzávodní sváča. Pokud zvolíte variantu snídaně nebo jakékoliv jiné jídlo zhruba 2-3 hodinky před výkonem, doporučuji buchtu upgradovat přidáním nějakých bílkovin. Ty můžou připochodovat v podobě tvarohu, řeckého jogurtu nebo třeba proteinového nápoje, což může být zase v topu varianta třeba na snídani na vícedenních závodech. Úplně stejně můžete postupovat, pokud byste si chtěli pošušňat na něčem dobrém po závodě, protože díky sacharidům a bílkovinám si zajistíte lepší regeneraci, než kdybyste na podoběhovou sváču úplně hodili bobek.
Čas od času se stane, že závodíte v čas, který úplně nekoresponduje s vaším stravovacím harmonogramem. Nebo jste třeba pošéfili snídani/ oběd, ale vašemu nevděčnému žaludku to evidentně nestačilo a chce ¾ hoďky před startem další pochutinu. No a s prázdným žaludkem se do lesa nechodí, to je zásadní pravidlo. V takovou chvíli může nějaká takováhle buchta výborně posloužit. Bílkoviny k ní cpát netřeba, ty by během závodu mohly zbytečně kempit v žaludku. A banánová laskomina vyplní to prázdné místo v trávicím traktu a zároveň tam nebude dělat neplechu. Co je drobná nevýhoda toho stánku s buchtama (mám na mysli koláče jakožto sortiment, ne obsluhu samozřejmě) je fakt, že pořizujete zajíce v pytli a nemáte šajna, co za nutriční překvapení se skrývá na tácku. Pokud tam bude halda másla či jiného tuku, sice si pochutnáte, ale při závodě si na dezert vzpomenete víckrát, než byste chtěli. V případě, že cukrář usoudil, že do svého díla zandá randál cukru, může v těle po startu nastat reakce, které se říká reaktivní hypoglykémie, a to taky asi nikdo nechce. Ale zase lepší, než jít s kručícím žaludkem, to jako jo.
Každopádně závěrem si pojďme říct, že i tady platí pravidlo “před závodem nebouchám nic, co nemám vyzkoušený”. A doporučuji tedy všechno koštnout a otestovat třeba při tréninku nebo soustředění a ne před kvalifikací na MČR.
0 komentářů